Θεοδωρακόπουλος Φώτης
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Διακεκριμένος Καλλίφωνος Πρωτοψάλτης και Χοράρχης. Γεννήθηκε στο Αίγιο το 1941 και σε ηλικία 14 ετών φοίτησε στο Εθνικό Ωδείο (παράρτημα Αιγίου) όπου είχε δάσκαλο στη Β. Μουσική τον Καθηγητή Ευθύμιο Ντρέκη. Από μικρή όμως ηλικία είχε τα πρώτα ακούσματα στην ψαλτική τέχνη από τον καλλίφωνο Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού της Φανερωμένης Αιγίου και δόκιμο ερμηνευτή, Ιωάννη Σπηλωτόπουλο. Μετά το πέρας των Γυμνασιακών του σπουδών μετέβη στην Αθήνα όπου μαθήτευσε, για ένα περίπου χρόνο, κοντά στον Κων/νο Τασόπουλο, Πρωτοψάλτη τότε της Αγίας Φωτεινής Ν. Σμύρνης. Στη συνέχεια μαθήτευσε κοντά στον αείμνηστο Πρωτοψάλτη της Χρυσοσπηλαιώτισσας Αθηνών, Γεώργιο Βιγγάκη καθώς και στον Λαμπαδάριο του ιδίου Ναού Βασίλη Παπαδόπουλο. Το 1964 μετέβη στη Θεσσαλονίκη και μαθήτευσε κοντά στον Πρωτοψάλτη Χαρ. Ταλιαδώρο. Στη Θεσσαλονίκη έλαβε και πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής από τη Σχολή Βυζ. Μουσικής «Άγιος Δημήτριος».
Έχει ψάλει ως Πρωτοψάλτης στον Ι. Ναό των Εισοδίων Αιγίου (1963-1968), στην Αγία Τριάδα Αιγίου (1971-1976) και κατά την περίοδο 1978-1992 στον Ι. Ναό της Αγίας Άννης Αιγίου, για να διακόψει στις αρχές του 1993 για επαγγελματικούς λόγους. Ασχολείται ιδιαίτερα με τη μελέτη της Βυζ. Μουσικής και τη συλλογή, καταγραφή και διασκευή πολλών μαθημάτων Βυζαντινών και μεταβυζαντινών διδασκάλων. Από το έτος 2007 ίδρυσε τον μουσικό έκδοτικό Οίκο ΜΥΡΙΠΝΟΟΝ για να παρουσιάσει στον ψαλτικό κόσμο επιλεγμένα βιβλία με μαθήματα κλασικά,παλαιά και νέα,υψηλής αισθητικής αξίας.
Κατεβάστε το ΕΦΥΜΝΙΟΝ - Παρατίθενται γνώμες και απόψεις σχετικές με το έργο του Πρωτοψάλτη
Ηδη κυκλοφόρησαν τα εξής βιβλία.
ΧΕΡΟΥΒΙΚΑΡΙΟ,σελ. 454 διαστ. 20χ28
Πρόκειται για μιά σύγχρονη,καλαίσθητη,δίχρωμη έκδοση,η οποία περιέχει 167 χερουβικούς ύμνους, με συνθέσεις παλαιών και νέων διδασκάλων, αλλά και επιλογές του ιδίου του εκδότου,κατανεμημένους κατ ήχον.
ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ,σελ. 185 διαστ. 20χ27
Περιέχει τά μυστήρια της Βάπτισης, του Γάμου και την Νεκρώσιμη Ακολουθία, με τις ευχές των Ιερέων.
ΨΑΛΤΟΤΡΑΓΟΥΔΑ,σελ. 71 διαστ. 20χ28
του άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου Βασιλείου ΚΑΤΣΙΦΗ. Ένα μοναδικό βιβλίο, σύνθεση και μουσική του ιδίου, συνοδεύεται από ένα CD με δείγματα τραγουδιών και την ευχή του Ψάλτη προς τον Υψιστον Θεόν.
ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΚΤΩΗΧΙΑΣ,
σελ.165, διαστ. 20χ28, επίσης του Βασιλείου Κατσιφή.
Είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη μελέτη, χρήσιμη τόσο στους σπουδαστές όσο και στους μελετητές της μουσικής μας, κυρίως όμως στους ιεροψάλτες, οι οποίοι θα βρουν απαντήσεις σε φλέγοντα θέματα.
Εχει επεξεργαστεί κατά την αρχαία διάταξη και έχει υπό έκδοση τον «ΑΚΑΘΙΣΤΟ ΥΜΝΟ», όπως και ένα αξιόλογο πόνημα με συλλογή και επεξεργασία κοινωνικών ύμνων, με τίτλο: «ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΡΙΟΝ», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2012. Επίσης είναι έτοιμο και εκτυπώνεται το βιβλίο με συλλογή ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ύμνων.
Το 1979, με πρωτοβουλία του και ενεργοποιώντας τους ψάλτες της περιοχής, ανασύστησε το Σύλλογο Ιεροψαλτών Αιγιαλείας. Στα πλαίσια του Συλλόγου αυτού ίδρυσε Βυζαντινό χορό με τον οποίο, ως Χοράρχης, έχει δώσει μέχρι σήμερα πολλές συναυλίες και έχει κάνει πολλές άλλες εμφανίσεις, τόσο στο Αίγιο όσο και σε άλλες πόλεις με ιδιαίτερη επιτυχία. Εντυπωσιακή επιτυχία είχε η εμφάνιση στο Κ/Θ «ΠΑΛΛΑΣ» στις 13.04.1994 στα πλαίσια του φεστιβάλ Β.Μ., που κάθε χρόνο οργανώνει ο Σύλλογος Φίλων Β.Μ. Αθηνών καθώς επίσης και στο διήμερο Βυζαντινής και Δημοτικής Μουσικής στο Άργος στις 09.04.2005. Από το 1982 διευθύνει πολυμελή χορό Ιεροψαλτών κατά την πανήγυρη της πολιούχου της πόλεως μας «Παναγίας της Τρυπητής» προς την οποίαν έχει μελοποιήσει πολλά προσόμοια του Αιγιώτη Υμνογράφου Αριστείδη Καρβέλα.
Το 2003 με πρωτοβουλία του εξέδωσε το ΛΕΥΚΩΜΑ του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αιγιαλείας για τα 85 χρόνια λειτουργίας του (1918-2003)και ένα c.d. με ύμνους προς την Υπεραγία Θεοτόκον.Το 2011 ηχογράφησε,για την Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, ένα c.d με ύμνους της Παναγίας Τρυπητής,πολιούχου της πόλεως του Αιγίου.
Δόκιμος ερμηνευτής της ψαλτικής τέχνης, καλλίφωνος με πλούσια μελωδική φωνή και γνήσιο Εκκλησιαστικό Βυζαντινό ύφος, ψάλλει μαθήματα Βυζαντινών και μεταβυζαντινών μελουργών με γνώμονα και οδηγό την «αρχή» που αποτελεί και το «πιστεύω» του, ότι η απλότητα και η σωστή και πιστή ερμηνεία του μουσικού κειμένου, προσδίδουν και τη μεγαλοπρέπεια στην εκτέλεση. Είναι Πρόεδρος, επανεκλεγόμενος επι σειρά ετών, του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αιγιαλείας. Σπουδαίος άνθρωπος με εξαίρετο ήθος και αρετή, πιστός τηρητής της παράδοσης, ασυμβίβαστος και μαχητικός, ο Φώτης Θεοδωρακόπουλος, αποτελεί μια εξέχουσα ψαλτική φυσιογνωμία της περιοχής με πλούσια και πολύτιμη προσφορά στη λειτουργική μας μουσική, γι αυτό και εκτιμάται ιδιαίτερα απ΄ όλους τους συναδέλφους του.
Γράφει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος:
«Είμαι ικανοποιημένος από το ύφος, με το οποίο αποδίδετε τους θησαυρούς της παραδόσεώς μας και σας συγχαίρω θερμά. Κρατάτε με δύναμη και αξιοπρέπεια την μεγάλη και πλούσια παράδοση της πατρώας εκκλησιαστικής μουσικής. Εύχομαι ο Θεός να σας δίνει δύναμη να ψάλλετε τον σωτήριον ύμνον έως υπάρχετε και να συμμετάσχετε στον χορό των αγγέλων, ώστε αιωνίως να υμνήτε τον τριαδικό Θεό.»
ΠΗΓΕΣ:
1. Φιλ. Οικονόμου: «Βυζ. Μουσική & Ψαλμωδία», τόμος Β’ Σελ.145
2. Επιστολή από 23-12-2003 Μητροπολίτη κ.κ. ΙΕΡΟΘΕΟΥ